Cum poți să îți reduci grăsimea în timp ce crești masa musculară?

De-a lungul timpului ni s-a tot spus că mai întâi trebuie să ne reducem grăsimea, pentru ca mai apoi să exersăm pentru a pune masă musculară.

Dar cum ar fi să le faci pe amândouă în același timp?

Sună puțin ireal, nu? Până la urmă reducerea grăsimii presupune deficit caloric, pe când definirea mușchilor necesită surplus caloric.

Practic, pe de o parte ar trebui să mănânci mai puține calorii decât corpul tău folosește pentru a lua energie din grăsimea depusă, iar pe de celaltă parte ar trebui să mănânci mai multe calorii decât corpul tău folosește pentru a reface și a construi țesut muscular nou.

E clar că cele două idei se bat cap în cap. Cum ai putea să mănânci și mai puține și mai multe calorii în același timp?

Dă-mi voie să-ți explic…

Recomping (termen preluat din limba engleză) înseamnă să pui masă musculară în același timp în care scapi de grăsimea din corp, fapt care duce la schimbări mici sau deloc ale acului cântarului.

Majoritatea persoanelor care experimentează acest fenomen în fitness se află în primele luni de antrenamente serioase, urmând ca mai apoi să fie nevoite să aibe perioade de bulking și definire pentru a avea rezultate, sau cel puțin, așa cred ele.

Deși toată lumea poate să aibă parte de benefiiciile recomping-ului, există persoane mai predispuse să se descurce mai bine la acest tip de abordare. Ele sunt persoanele care:

  • Sunt noi în antrenamentele cu greutăți
  • Acum au început să se specializeze pe antrenarea unei părți de corp specifice
  • Se antrenează din nou, după ce au luat o pauză de la antrenamente
  • Reîncep antrenamentele, după un accident
  • Fac tranziția de la o dietă cu puține proteine, la una cu un număr optim de proteine/ zi.
  • Se odihnesc de ajuns, după ce nu au făcut asta mult timp
  • Au avut mult stres în viața lor, iar acum îl elimină
  • Au o motivație uriașă să se antreneze mult (pentru un eveniment cum ar fi un maraton, nuntă, ședință foto etc.)

Înainte să explic cum e posibil acest lucru, e nevoie să definim puțin termenul de “în același timp”. Lucrurile nu se întâmplă în exact același timp, ci în aceeași perioadă de timp.

Există mai multe reguli pe care trebuie să le respecți dacă vrei să faci recomping:

Regula #1 

Mănâncă un surplus caloric în zilele în care te antrenezi cu greutăți și un deficit caloric în zilele în care nu te antrenezi.

Observi că nu crești în masă? Adaugă 100/200 calorii în plus în zilele în care te antrenezi.

Nu reușești să scapi de grăsime? Scade aproximativ 200 kcal în zilele în care nu te antrenezi. Ideal ar fi să scazi din carbohidrați.

Regula #2

Mai citește încă o dată prima regulă. E foarte importantă.

Regula #3

Ridică greutăți de 3-4 ori pe săptămână – nu mai mult de atât! Amintește-ți, recomping-ul se realizează atunci când mănânci în deficit caloric în zilele în care nu te antrenezi cu greutăți. Dacă te-ai antrena mai mult de jumătate de săptămână, nu ai mai realiza eficient regula #1.

Regula #4

Orice alt tip de exerciții în afară de cele cu greutăți sunt opționale și nu se iau în calcul drept ziuă de antrenament. Alergi, te plimbi cu bicicleta sau practici un sport de grup – toate sunt o modalitate bună de a arde câteva calorii în plus în zilele în care nu te antrenezi – dar nu îți oferă posibilitatea să mănânci mai mult.

Regula #5

După ce te documentezi și vezi ce tip de fasting ți se potrivește organismului și programului tău, practică o formă de intermitent fasting.

Regula #6

Odihnește-te minim 7 ore în fiecare noapte. Somnul ajută atât în creșterea musculară, cât și în pierderea grăsimi.

Deci da, recomping-ul este posibil dacă te documentezi, îți faci un program bine pus la punct și ești dispus să abordezi un stil nou și diferit de a te antrena și mânca.

Bloguri similare

Scroll to Top