Cum să te reapuci de sport după vară

RESTART DE TOAMNĂ

În timpul verii, majoritatea dintre noi se bucură de vacanțe, ieșiri cu prietenii la piscină sau în oraș, motiv pentru care, din păcate, sportul cade pe planul secund.

Chiar dacă nu ai făcut sport intens vara aceasta, află cum poți să îți creezi o rutină realistă și să îți dai un restart de toamnă care să te țină pe parcursul întregului an.

Știm, zilele devin din ce în ce mai scurte, temperaturile scad și la fel scade și motivația noastră de a ne apuca de sport, mai ales dacă nu ne-am menținut-o vara, în momentul în care toată lumea râvnește după beach body.

Însă, dacă ești de acord că sportul trebuie practicat în mod regulat și introdus în viața ta de zi cu zi, nu are sens să te simți prost pentru toate momentele în care nu ai făcut sport, ci să te concentrezi pe toate momentele în care vei face sport de acum înainte.

Iar cel mai bun moment de a începe e chiar acum. 

În acest articol am adunat cele mai bune 5 practici pe care le poți implementa chiar de azi pentru a-ți da restart corpului și a introduce un stil de viață sănătos în viața ta, chiar dacă nu ai făcut sport toată vara.

  1. Setează-ți obiective realiste

Decide care sunt motivele pentru care vrei să începi din nou să faci sport. Chiar dacă acestea par evidente pentru toată lumea, găsește acele motive care contează pentru tine cel mai mult și axează-te pe ele. 

Fă-ți o listă cu obiectivele pe care vrei să le atingi în următoarea perioadă și asigură-te că te ții de ea. 

PRO TIP: nu trece lucruri pe care îți va fi greu să le atingi pentru că astfel poți rămâne dezamăgit. În sport, e mai bine să mergi din aproape în aproape și să socotești orice obiectiv mic atins drept o reușită.

2. Ia-o încet

Nu ai mai făcut sport pentru o perioadă, deci e normal să nu poți să te antrenezi cum o făceai acum câteva luni sau atunci când făceai sport în mod regulat. Corpul tău nu e pregătit pentru asta.

Drept urmare, trebuie să îți dai timp pentru a simți din nou senzația de bine de după sală, satisfacția unui antrenament greu reușit și rezultatele obținute ca urmare a muncii tale. 

În plus, dacă revii la sală și încerci să te antrenezi la fel cum o făceai odată, îți crești riscul de a te accidenta și de a sta pe tușă câteva săptămâni în plus. Pentru a evita acest lucru, încălzește-te extrem de bine măcar în primele 2-3 săptămâni de antrenament și execută exerciții care îți plac, fără să te forțezi. 

Ascultă-ți corpul și dă-i ce are nevoie, nu pune presiune pe el, ci ajută-l puțin cu puțin să ajungă la performanțele pe care vrei să le atingă.

3. Adoptă un stil de viață sănătos pe toate planurile

Sportul nu funcționează fără nutriție echilibrată, hidratare și somn, iar chiar dacă acestea ți-au lipsit vara aceasta din cauza nenumăratelor vacanțe și momente de distracție, e timpul să pui din nou accent pe toate 4 (incluzând și sportul).

Bea destul de multă apă în fiecare zi pentru a rămâne mereu hidratat. Nu aștepta momentul în care ți se face sete pentru a consuma apă, în schimb, asigură-te că ai mereu o sticlă de apă cu tine, din care să bei în mod regulat, oriunde te-ai afla.

De asemenea, 70% din rezultatele tale vor fi determinate de ceea ce mănânci și doar 30% de sport. Iar cu asta am spus tot când vine vorba de nutriție. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să ții diete stricte sau să te înfometezi. 

Mănâncă sănătos în 80% din timp și fă-ți poftele ocazionale, cu moderație, iar acest lucru e mai mult decât suficient pentru a-ți ține kilogramele sub control și a obține rezultatele pe care le vrei.

Când vine vorba de somn, acesta e esențial pentru o recuperare ușoară după antrenamente. Dacă ești mereu obosit, nu vei avea energie să faci nimic din ce ți-ai propus.

4. Include varietate în mișcarea pe care o practici

Dacă ai probleme cu motivația, cea mai bună soluție pentru a continua să faci sport atunci când pur și simplu nu mai vrei, nu mai ai chef sau îți vine să renunți este să variezi activitatea fizică pe care o faci. 

Dacă ai o zi în care te simți prost, nu ai energie și nici cu cheful nu stai foarte bine, e ok să dai skip planului inițial pe care îl aveai și să faci altceva. Poate un antrenament cardio sau o clasă de aerobic te vor ajuta mai mult decât ridicatul greutăților, în acest sens. 

Nu-ți fie frică să te abați de la planurile inițiale, ideea e să continui să faci sport și în momentele grele, iar cel mai simplu mod prin care poți face asta este adaptându-ți tipul de mișcare la nevoile pe care le ai în fiecare zi.

5. Fă sport cu un prieten

N-ai chef să te antrenezi după o zi lungă la birou? Te înțelegem, dar… Partenerul tău de sală s-ar putea să fie de altă părere. Când nu mai poți tu, poate el și invers – asta e frumusețea antrenamentelor împreună!

Vă motivați reciproc, iar totul devine mult mai ușor când ai cu cine vorbi despre parcursul tău pentru că ia și el parte la acesta.

Sperăm că îți va fi mult mai ușor să te reapuci de sport cu ajutorul acestor sfaturi, iar noi te așteptăm la sală. Avem mereu deschis așa că lipsa timpului nu mai are cum să fie o scuză – haide la antrenamente când vrei!

Bloguri similare

Scroll to Top